Bez kategorii

Konopie w diecie

Konopie w diecie

Konopie siewne stanowią nieocenione źródło wysokiej jakości składników mineralnych. W produktach z nasion konopi znajdziemy m.in. fosfor, potas, magnez, wapń, siarkę, żelazo, mangan, sód, krzem, miedź, platynę, bor, jod, nikiel i cynę, witaminy z grupy B oraz witaminę A, C, E i K. To bogactwo w składniki mineralne powoduje, że nasiona konopi działają wszechstronnie:

  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi,
  • wzmacniają system odpornościowy,
  • zmniejszają stres.

Obecny w nasionach w dużej ilości błonnik pokarmowy poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała i obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Co skrywają nasiona konopi?

Ziarna konopi są niesamowicie bogatym źródłem białka – nasiona konopi wraz z łuskami składają się w 35 proc. z łatwo przyswajalnego białka. Pod względem zawartości białka, nasiona konopi ustępują tylko soi. Białko konopne w ponad 65 proc. składa się z globularnych edystyn, które uznawane są za najłatwiej przyswajalne formy białek w całym łańcuchu pokarmowym. To czyni nasiona idealnym stymulatorem syntezy białek. Resztę białka w konopiach (35 proc.) stanowią albuminy, które mają silne właściwości przeciwutleniające. W sumie białko zawarte w nasionach konopi dostarcza nam około 18 aminokwasów (m. in. argininę, histydynę, cysteinę i metioninę), które:

  • wzmacniają nasz układ odpornościowy,
  • wspomagają pracę wątroby,
  • wspomagają układ nerwowy,
  • działają korzystnie na nasz wygląd – wzmacniają włosy i poprawiają cerę.

Kwasy omega 3-6 i nie tylko

Konopie siewne to rośliny włókniste, a jednocześnie wyjątkowo oleiste (około 35 proc. ziarna stanowi olej). Olej z konopi składa się aż w 80 proc. z NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Są to „dobre tłuszcze”, które charakteryzują się idealnymi proporcjami kwasów omega-3 i omega-6. Nasiona konopi są też jedynymi jadalnymi nasionami, które zawierających kwas gammalinolenowy (GLA). Kwas GLA hamuje powstawanie prostaglandyn, łagodzi objawy towarzyszące stanom zapalnym i przywraca równowagę hormonalną. Jest to kwas szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę, dla osób, które mają wahania nastroju i zespół napięcia miesiączkowego PMS.

Oprócz zdrowych tłuszczy w oleju konopnym znajdziemy też fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i spore ilości witminy K. Witamina K pełni szereg ważnych funkcji w naszym organizmie:

  • jest niezbędnym elementem procesu wytwarzania czynnika przeciwkrwotocznego w wątrobie,
  • uczestniczy w kształtowaniu się tkanki kostnej,
  • ma wpływ na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych,
  • zapobiega zwapnieniu żył i tętnic,
  • chroni kości przed pęknięciami,
  • działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Olej konopny oprócz cennych wartości odżywczych jest też bardzo smaczny – w smaku i zapachu lekko orzechowy, z korzennym posmakiem. W polskiej kuchni znany jest od dawna. By wykorzystać jego dobroczynne składniki, najlepiej spożywać go na zimno, jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno.

Różnorodność składników mineralnych i mikroelementów w konopiach, zapewni naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki, mające dobry wpływ na nasze codzienne życie.

Related Posts